Hoppa till sidans innehåll

Information


Välkomna till Sala!

Sala växte under 1500-talet fram som en gruvby i direkt anslutning till den för riket så viktiga silvergruvan på Sahlberget, strax utanför nuvarande Sala. Silvergruvan är idag en stor turistattraktion som staden är känd för. De flesta turister kommer under sommaren och kan då erbjudas olika guidade turer ner i gruvan samt gå på gruvmuseet eller prova höghöjdsbanan. Gruvan används även ibland till speciella tillfällen som luciafirande eller bröllop. Det finns även möjlighet att bo i gruvan, på 155 meters djup hittas nämligen Gruvsviten - världens djupaste hotellrum.

Förutom gruvan är staden är även känd för sitt rådhus och möjligheten till alla naturnära upplevelser. Idag bor det nästan 23 000 personer i kommunen. Frågar man dem vad som gör Sala så fantastiskt får man bilden av att Sala är en kommun med aktiviteter både här och där. Varför inte åka till Fiket i Färnebo, besöka Lilla Istanbul eller ta en cykeltur genom Svartådalen? Eller kanske besöka utvärdshuset Måns Ols?

Sala Skyttegille bildades 1 april 1861 och är en av Sveriges äldsta skytteföreningar. Skyttet i Sala flyttade till Hyttskogen, som platsen för banan heter, år 1979. Under 1979 avgörs den första tävlingen på banan, Visenttjuren, men först 15 juni 1980 sker den officiella invigningen av nya skjutbanan av ordförande John Lundell. Sala Skyttegille har sedan dess moderniserats med hjälp av Västmanlands Skytteförbund och idag skjuts både 50- och 300 meter på banan.

Sist SM bana gevär 6,5 gick i Sala var 2010, och nu, nio år senare är det dags igen. Perfekt tillfälle att fira banans 40-års jubileum!  

VÄLKOMNA TILL SALA OCH LYCKA TILL!

Uppdaterad: 01 JUN 2019 16:56 Skribent: Filip Andersson
E-post: Adressen Gömd

Tävlingsledare
Filip Andersson 
073 683 94 49 
This is a mailto link  

Sala-Heby Energi